Announcement

Collapse
No announcement yet.

blew my lathe motor and the belts what a blast

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • blew my lathe motor and the belts what a blast

    first day off in a week decided to get my customers parts done got to parting the 3rd one just got use to parting 304 SS at 330 rpm and smoke and shaking sounds and so shut it down coulnd find any thing so powered her back up started to cut and then it did it again this time the sound was really bad smoke was, wildly outof contol bubbling like gergerling sounds powerd it off unpluged it smoke cleared finely check the shaft on the motor well thats not good both caps also blew reallynot cool now.. \

    melted 1 belt of the 2 ..

    so new motor 2belts 280.00 tax and shipping inclued and will be back up and running by friday,, was not totaly surprise all the hours this puppy has on it was only time for something majore to go , thank god the tranny and bearings are all still good and so is the rest but dam that sucked,

    seriously gong to invest in a second lathe i cant afford the down time i doubt this will ever happen again as iam not at the machine as much now that i used to so i should be ok but to take the risk its time for a second machine just in case ..

    dam i love chinese equipment

  • #2
    Not that you'll listen, But melting a belt suggests not enough belt tension for transmiting the torque required to make that cut, Meaning your spindle was running much slower then the motor.

    Smoking the motor suggests too much torque required period to make the cut, Maybe it was loaded down untill the start cap was continiously engaged. (Very bad)

    meaning:

    Try a thinner cutoff blade. 1/8" is considered HUGE even for a 12x36" lathe. try 1/16 or 3/32, feed in less, And oil it like crazy. I notice a big diffrence in the way the chips form as little as 5 seconds after a drop of oil hits the cut. (ie runs low on oil after 5 seconds) and often chatter after 10 seconds without oil. I basicly let a drop hit every 4 seconds.

    Also try less rpm, especialy for harder steels like SS. And by less rpm I mean a slower gear if you have it, Variable speed motors slower won't help any

    And less infeed. It takes amazingly little infeed to heavily load a cutoff, less then you would use while doing a finishing pass facing. One thing I try sometimes is stop infeeding and just watch the chips, It often takes a few seconds for chips to stop forming, Just because of spring in the work and lathe. If it takes a long time to stop forming chips, your pushing it too far. if it instantly stops making chips, you can probley push it a little harder.

    Belt tension is likey about right, Since the motor and belt failed at the same time, Tightening the belt likey won't help things, just smoke more motors. Loosening it might save your motor next time.. Idealy before smoking the belt if you pay attention to the sound of your machine (listen for the slowing cut without the slowing motor, And the smell....)

    So if anyone else besides airsmith has this problem, Feel free to take the above advice. Airsmith, feel free to argue about how everything I said is wrong and how you are doing everything just right and it was just a bad chinese belt/motor/capacitor/whatever, Because Im not gonna bother arguing back.
    Play Brutal Nature, Black Moons free to play highly realistic voxel sandbox game.

    Comment


    • #3
      Excellent reply. Accurate and entertaining.

      Comment


      • #4
        i dont think a 1/8 parting blade has anything to do with it my self i have had the machine for sever years now and thousands of hours on it so it was only a matter of time before the motor would blow.

        id be really scared to use anything thinner then a 1/8 blade for parting.

        given it was only the one belt out of the 2 that site side by side its likey just the capasitor fluid that nailed it ...

        i keep a good eye on the belt tensions and do all the regual matiance on the machine,.. \\anything electricial is doomed crooked eventually and i never puch my machine to hard when it comes to turnning operations only heavey work it gets is when parting...

        i have tried 115 230 and 330 for parting and no difference there,
        and i always use pleanty of oil when parting any steels..

        the motor just plain wore out, so will see how the new motor and belts do but iam defentally in the market for a second lathe i cant afford the down time when iam in the middle of a job really sucks..

        Comment


        • #5
          Motor "worn out"?

          I've seen bad bearings, but rarely do they "wear out"; they do overheat and fail if overloaded.

          Comment


          • #6
            I will give you something else to look at. You didn't say what kind of lathe you have except that it is Asian. There is a cover plate that covers the motor and the lower section of the belts. Mine had one louver in it so not much area for the air flowing over the motor to go. I burned up one motor and replaced it. The second motor has an electronic box that throws the start capacitor out. It burned up but the motor was fine. Both failures were heat related.

            I punched a lot more louvers in the end plate and now there is a lot of air that flows out of the louvers. Haven't had any more problems. Both failures took place in the heat of the summer. The temperatures are hotter this time of year. It might be worth your while to look the that panel and make a modification.

            Comment


            • #7
              i have the busy bee 10x18 b2227l lathe its a sweet machine but ya the caps went and so did the armatre on the motor it is loose so ya the motor is cooked,\\it has a built in fan in side so the motor does get cooled ok well seems to ..like i said i dont take heavey cuts with it but i know i can with the brass iam taking 80 thou a shot and its ok with it does not even think of slowing it down withthe ss i take 20 thou a time i dont like to take more cause iam mainly using hss cutters and dont want to resharpen them all the time and most of hte work is with a right hand tool i use brazed carbide cutter a fair amount but the job iam doing right now i have to use the hss i need the perfect flat face that the brazed cutters wont give me,,

              Comment


              • #8
                Why do you keep using the back slash(\\\\\ ?) Is that supposed to mean something? Maybe you could try the exclamation point (!!!!!). Maybe even use the period once in a great while........ And capitalize the i(IIIIII).

                Comment


                • #9
                  Asian Electrics.

                  My " big" lathe is a Busy Bee 13 " of about 1990, bought secondhand in about 1993. The original electrics worked for about 5 yrs then the switchgear went up in a cloud of smoke. I replaced them with a simple reversing switch and the original motor lasted about another 3 yrs and it too let out the magic smoke. It was nominally 1 1/2 horses. I borrowed an ancient Canadian made " Tamper" motor 3/4 horse from my portable compressor outfit to finish the job in the lathe. That motor, fed 220 volts is still there now. I have to slip the belt to get a good start in top speed, but otherwise there always seems to be enough power for my style of working. The compressor outfit has a secondhand 1/2 horse and slightly smaller drive pulley,and still seems adequate. Somewhere along the line I replaced the original belts with the link belts, they seem to need less power to drive them than the original, rather " Lumpy" belts. I think the Tamper cost me 10 $ I know the 1/2 horse cost me 20 $ and the reverse switch is a Princess Auto one that was about 30 $ on offer, it is feeling tired , but i have a free replacement available in my stock.The belts were new from Busy Bee and seemed expensive, but I cannot remember exactly maybe 50 $. Lathe earned me 1000$ week before last so I guess I cannot complain too much. Regards David Powell.

                  Comment


                  • #10
                    So if anyone else besides airsmith has this problem, Feel free to take the above advice. Airsmith, feel free to argue about how everything I said is wrong and how you are doing everything just right and it was just a bad chinese belt/motor/capacitor/whatever, Because Im not gonna bother arguing back.

                    nailed it perfectly

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by gwilson
                      Why do you keep using the back slash(\\\\\ ?) Is that supposed to mean something? Maybe you could try the exclamation point (!!!!!). Maybe even use the period once in a great while........ And capitalize the i(IIIIII).
                      sorry i bought new laptop and the keyboard sucks on it iam getting use to it slowy i miss my old lappy

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by Stu
                        nailed it perfectly
                        i know what caused the problem is thousands of hours of use , and given im not hogging metal its not a issue of biting to much all the time,, i always make sure the fan vents on the motor are clean al the time so its not starving for airflow .. that iam aware of other wise the motor would have blown years ago if that was the case,

                        using a 1/8 parting tool also not a problem for this size of lathe that blade size is used all the time on even 7x12 and 7x8 lathes so ummm now i dont usualy do parting at 330 rpm on SS but i fined that on 230 and 115 its way to slow i part off at 550 rpm on brass 230 on aluim , so ummmm thats not the problem and the lathe was not bogging on any of thoes speeds ever did not even get a bog down when the motor blew just went nuts on me smoked and that was the end of it, now iam not rulingout that the contacks on the motor are not the best but the wires were solid on the connections and giventhe desin on the hub the wires hook to the slack is forgivable and not an issue that i can really say illbe looking more into it once the new motor is installed as i want to know exactly want went wronge for now its alot of couldbe this or that likey this and not that but who really knows .. i blew a cap on a drill press once form using to big a drill for the machine cause it really bogged it down but that is not the issue here at all.

                        anyhow its old its got to many hours on it it blew up and its ok now i get a few days off till the new one arrives and ill be back up and running again ,and iam still going to find a second back up machine either way..

                        Comment


                        • #13
                          Black Moons got it EXACTLY. FWIW, my Logan has its original motor, circa 1946, and it spent most of its life earning money in a bearing rebuild shop. The motor on my Standard Modern is original 1965, and based on the first gear wear, it has had a long hard life.The motor on my compressor is a repulsion/induction unit with bronze bushings, made by Leland and it must date from the thirties.
                          Personally, I discovered 0.040" is a real good thickness for a parting tool. I cant chase it fast enough through an inch of brass and it is only a bit slower on 12L14.
                          But what the hell do I know?
                          Airsmith, from the detailed description of HOW you managed to cook a motor and a belt, it seems that you fall into that category of craftsman, known in East Africa, as Anvil Breakers!
                          Duffy, Gatineau, Quebec

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by Duffy
                            Black Moons got it EXACTLY. FWIW, my Logan has its original motor, circa 1946, and it spent most of its life earning money in a bearing rebuild shop. The motor on my Standard Modern is original 1965, and based on the first gear wear, it has had a long hard life.The motor on my compressor is a repulsion/induction unit with bronze bushings, made by Leland and it must date from the thirties.
                            Personally, I discovered 0.040" is a real good thickness for a parting tool. I cant chase it fast enough through an inch of brass and it is only a bit slower on 12L14.
                            But what the hell do I know?
                            Airsmith, from the detailed description of HOW you managed to cook a motor and a belt, it seems that you fall into that category of craftsman, known in East Africa, as Anvil Breakers!

                            see its this crap that makes me want to leave this board and no longer reccomed peopel to come here bunch of know it alls

                            so now were done bye bye

                            Comment


                            • #15
                              Bye Bye!!!!

                              Comment

                              Working...
                              X